Bibliografia

Llista de títols que us recomanem, classificats en quatre categories:

  1. Weblografia
  2. Contes i llibres específics sobre l’acolliment i l’adopció
  3. Contes-eina (contes que ajuden als nens)
  4. Resolució de conflictes
  5. Altres. Guies, estudis, informes

1. WEBLOGRAFIA

  • http://www.buenostratos.com/ Blog sobre “el trauma y los trastornos del apego con ofrecer recursos para profesionales y familias que atienden o tienen niños y adolescentes que han vivido duras historias de vida” portat per José Luis Gonzalo, psicólogo.

2. CONTES i LLIBRES ESPECÍFICS SOBRE L’ACOLLIMENT:

  • Estimades famílies” «Ja no parlen només en català o castellà, sinó en desenes de llengües; les dones no accepten ser l’ombra de ningú; són famílies d’un pare o d’una mare sols, de dos homes o de dues dones que s’estimen; famílies que han superat el tràngol d’un desamor; famílies amb fills propis, que n’adopten, que acullen infants,… tantes menes de famílies!» Un institut de secundària de l’àrea metropolitana barcelonina és el punt d’observació privilegiat des del qual Jordi San José, professor, càrrec públic i excel·lent narrador, aborda les noves formes d’agrupació i relació familiar. Aquest és un llibre que parla de família, de comunitat, de respecte, de perdó, d’amor; però sobretot parla de com exercim la criança dels nostres fills. (Enllaç)
  • acogerAcoger es querer… y ser querido”  Junta de Andalucía (Observatorio de la Infancia en Andalucía) 8 històries d’acolliment. Testimonis gràfics i escrits de famílies acollidores. “Éste es un libro muy especial en el que se recogen testimonios gráficos y escritos de familias acogedoras. Lo que hace especial al acogimiento familiar es que el cariño que está en su base no es el que se da entre padres e hijos. Los que están implicados aquí son hombres y mujeres que han decidido compartir su vida de manera más temporal o más permanente con niños y niñas o con adolescentes que no son sus hijos. Pueden ser sus nietos o sus sobrinos, o puede que entre ellos no haya ninguna relación de parentesco. Se trata de chicos y chicas que por alguna razón no han podido continuar conviviendo con sus progenitores, pero que tampoco están en circunstancias que permitan plantearse para ellos una adopción. Para estos niños y niñas hacen falta familias que estén dispuestas a compartir su vida con ellos, que les ayuden a vivir su infancia y su adolescencia de la manera más completa y más feliz posible. (Enllaç)
  • granLa gran Gilly Hopkins” Autor: Katherine  Paterson. Editorial: Alfaguara Juvenil. Novel·la de ficció situada a EE.UU. on explica l’acolliment d’una adolescent que ha passat per vàries famílies d’acollida, i com estableix vincles importants amb la última família acollidora que té. Important el paper d’aquesta família d’acollida per fer de pont pel retorn a la seva familia d’origen.
  • Indómito y entrañable. El hijo que vino de afuera“.indomito Autor: José A. Giménez Alvira. Indómito y entrañable recoge el periplo vivido por el autor, José Ángel Giménez Alvira y su mujer Carmen, desde el día en que Toni llega a su casa y a sus vidas haciendo que estas den, en palabras del autor, «un viraje de ciento ochenta grados». El lector descubrirá un proceso adaptativo complejo por ambas parte s: por un lado los padres, que pueden llegar a sentirse solos e incomprendidos social e institucionalmente; por el otro los hijos, que no pueden desprenderse de quienes son ni del propio bagaje genético y familiar, pues «necesitan tener un campo de acción que no rechace de plano todas sus costumbres, hábitos, valores y conductas». Desde la distancia necesaria para poder analizar y detallar la difícil contienda que tienen que lidiar día tras día los adoptantes, el autor ofrece muchas claves de tipo técnico y educativo para todos aquellos padres que puedan encontrarse en una situación similar o que estén barajando la posibilidad de la adopción. Se trata de un hermoso y emotivo relato que nos muestra la convivencia con un hijo adoptivo, los problemas cotidianos derivados y las medidas empleadas para tratar de resolverlos, así como la evolución psicosocial del menor a través de un viaje que debe ser emprendido desde el amor y el humor y vivido como lo que es: una maravillosa aventura y un compromiso de por vida.

mas-fuerte

  • Más fuerte que el odio“. Autor: Tim Guénard Su nombre es Tim Guénard y este libro es el relato de su vida. Ha necesitado años de silencio y de amor para poder decirlo casi todo. Ha vivido lo que cuenta en estas páginas. Este libro no es pues una novela, sino el vigoroso testimonio – crudo, enternecedor- de una vida herida por un destino terrible.
  • cuentosfamCuentos para familias de corazón“. Cuentos para hablar con los niños de la adopción Autores: Alicia Barbero (textos) y Teresa Blasco (ilustraciones). Editorial Grupo 5, Madrid, 2013 “Los Cuentos para familias de corazón tienen el objetivo de ayudar a nuestros hijos y nuestras hijas a comprender mejor su pasado y poder darle un sentido, lo que les ayudará a tomar distancia de su dolor sufrido, a aprender de la experiencia pasada y, así, poder integrar su historia en su vida presente. Estos cuentos son una herramienta para que profesionales del ámbito de la adopción, padres y madres, maestros y educadores trabajen con los niños y niñas. Por ello se publican acompañados de textos introductorios y de una fundamentación teórica y práctica que ayudará a que el adulto-lector pueda aprovechar todo su potencial narrativo y encaminar, mediante su lectura con el niño o niña, los objetivos que desee trabajar, reforzar o conseguir.
  • el llenguatge secret de les flors 15x23 TD 4.indd “El llenguatge secret de les flors“. Autor: Vanessa Diffenbaugh. Edicions 62 “La Victoria és una noia que als seus divuit anys abandona la seva llar d’acollida on hi ha viscut tota la seva infantesa. La Victòria té por. Té por del contacte físic, de les paraules, i, per damunt de tot, té por d’estimar i deixar-se estimar. Només hi ha un lloc on totes les seves pors s’esvaeixen: el seu jardí secret al parc. Les flors que ella mateixa ha plantat en aquest racó són la seva llar, el seu refugi, la seva veu. És gràcies al llenguatge d’aquestes flors que la Victoria aconsegueix comunicar les seves emocions més profundes. Qui li va ensenyar el llenguatge de les flors va ser l’Elisabeth, l’única mare de veritat que ha trobat mai, però que s’hi amaga un misteri.”
  • portada-familiumFamílium XXI Famílium és més que un joc i més que un conte, és per llegir i per jugar alhora. Els protagonistes del conte són nens i nenes de 12 famílies diferents . El joc consisteix en llegir la història de cada nen o nena i cercar el dibuix de la família que li correspon. Trobaran models de famílies com la transcultural, la reconstituïda o l’adoptiva. D’aquesta manera reconeixeran una realitat diversa i rica que ampliarà i actualitzarà el concepte de família. inspirat en famílies i personatges reals.
  • La Júlia em fa de mama – Teresa Julià L’Òscar té nou anys i viu amb la Júlia, la seva mare d’acollida. Sortir de la residència per anar a viure a una nova llar pot ser molt emocionant. I si, a més d’una mare, guanyes uns avis simpàtics i divertits, la vida no et pot somriure més! L’Òscar escriu la seva història i explica com va aprendre que la família no té res a veure amb la sang, perquè família és estimar. Una novel·la que ens ensenya com de diverses poden ser les famílies. Així doncs, es tracta d’un títol ideal per parlar a classe sobre les famílies d’acollida i d’adopció. L’obra, a més a més, compta amb il·lustracions del celebrat Roger Zanni.

3. CONTES-EINA

Contes que treballen diverses situacions habituals en els nens com la por a la foscor, anar a dormir, hàbits, etc… No són contes pensats per solucionar problemàtiques molt greus, si no més aviat coses del dia a dia.

  • Ortner_1Cuentos que ayudan a los niños”  de Gerlinde Ortner (Editorial Sirio). “Los cuentos de este libro están pensados como base para un diálogo constructivo entre los adultos y los niños. Las historias y sus explicaciones tienen por objeto exponer conflictos derivados de la situación familiar, atenuarlos mediante el diálogo y aliviar problemas de sociabilidad.” Més info i pàgines de mostra a: http://www.editorialsirio.com/index.php?mod=colecciones&id=182
  • Recull llibres sobre les emocionsRecull de contes sobre les emocions (obrir pdf LES EMOCIONS) elaborat en l’àmbit escolar per ajudar als petits a gestionar millor les seves emocions per mitjà de l’identificació amb els personatges dels contes.

4. RESOLUCIÓ DE CONFLICTES:

Aquests tres primers llibres tracten sobre la resolució de conflictes de tota mena partint de l’amor que senten els pares i mares cap als seus fills, cosa que permet convertir aquest amor en un comportament que expressi veritablement aquest amor i transformar les bones intencions dels pares en una interacció que doni fruits.

  • Juul_1¡Aquí estoy! ¿Y tú quién eres?” “Jesper Juul muestra cómo conjugar de un modo equilibrado proximidad y distancia, y ayuda a clarificar el proceso educativo en una sociedad en la que se han derrumbando muchas de las antiguas certezas en el terreno de la pedagogía y muchos padres tienen dificultades para dosificar autoridad e igualdad, respeto y responsabilidad.” Més info: http://www.herdereditorial.com/obras/4997/-aqui-estoy!-%C2%BFtu-quien-eres-/
  • Juul_2 Decir no, por amor” “El presente texto nace del profundo respeto hacia una generación de padres que trata de desarrollar su rol paterno de dentro hacia fuera, partiendo de sus propios pensamientos, sentimientos y valores, porque ya no hay ningún consenso cultural y objetivamente fundado al que recurrir; una generación que al mismo tiempo ha de crear una relación paritaria de pareja que tenga en cuenta tanto las necesidades de cada uno como las exigencias de la vida en común. Jesper Juul nos muestra que, en beneficio de todos, debemos definirnos y delimitarnos a nosotros mismos, y nos indica cómo hacerlo sin ofender o herir a los demás, ya que debemos aprender a hacer todo esto con tranquilidad, sabiendo que así ofrecemos a nuestros hijos modelos válidos de comportamiento.” Més info: http://www.herdereditorial.com/obras/5004/decir-no–por-amor/
  • Juul_3 “El seu fill, una persona competent” (aquest llibre està tant en català com en castellà). Els infants són persones competents que poden ensenyar-nos el que nosaltres necessitem aprendre. Ens donen les claus que ens permeten recuperar la nostra competència perduda i ens ajuden a evitar els models educatius que ha no són útils, sinó més aviat destructius. Aprendre dels nostres fills exigeix molt més que simplement parlar democràticamente amb ells. Jesper Juul, conegut internacionalmente pels seus llibres dedicats a pares i professionals, ens proporciona les claus d’un nou paradigma que possibilita una convivència harmònica basada en la comprensió i el respecte mutu.http://www.herdereditorial.com/obras/4998/el-seu-fill–una-persona-competent/
  • guiapares“Guia per a pares desbordats i sense energia” Autor: Francesc Ferland. Editorial:Graó. El ritme trepidant, les dificultats de conciliar la vida familiar i la feina, i la complexitat de l’educació dels fills i filles, deriven en situacions on sovint els pares i les mares, tal com indica el títol d’aquest llibre, se senten desbordats, cansats i amb manca d’energia. L’autor proposa mètodes i estratègies que poden ajudar a organitzar-se, gestionar l’energia, pactar amb l’estrès, viure el present amb humor, mantenir la calma i exercicis de pares i mares amb un somriure als llavis. Més informació: http://lapissarra20.blogspot.com.es/2011/11/familia-llibres-per-educar-en-familia-i.html

5. ALTRES. ESTUDIS, INFORMES

  • El acogimiento familiar en Espanya. Una evaluación de resultados (Observatorio de la Infancia – Ministerio de Educación, Política Social y Deporte autor: Jorge F. del Valle – Monica López – Carme Montserrat – Amaia Bravo Investigació realitzada pel Grup d’Investigació en Família i Infància (GIFI) de la Universidad de Oviedo, (conveni amb el Ministerio de Trabajo y Asuntos Sociales)
    • ninoaban“El niño abandonado. Guia para el tratamiento de los trastornos del apego”  Autor: Niels Peter Rygaard Editorial: Gedisa Parla sobre la importància del vincle del nen amb la seva figura referent (la mare principalment) i quan això es malmès per negligència o maltractes cap el nen, com pot portar a transtorns del l’aferrament (apego). El llibre fa referència a la importància des de l’àmbit terapèutic, escolar, i familiar de donar eines a la capacitat de suplir les mancances que tenen els nens amb algun transtorn d’aquest tipus, la capacitat de resilència dels menors (capacitat de sortir-se’n) quan tenen un entorn de bons tractes. Llibre especialment orientat a psicolegs, psiquiatres infantils, psicoterapeutes, educadors, treballadors socials, pares, professors, i famílies d’acollida.
    • Estudi sobre els joves residents en recursos de la DGAIA. Autor: Antonio Ponce. Editorial:inf@ncia (butlletí del Dep. d’Acció Social i Ciutadania) Estudi amb dades estadístiques de la situació de menors tutelats i extutelats (majors de 18 anys). Més info: http://www.gencat.net/benestar/publica/butlletiDGAIA/num21/article.html
    • familias_canguroFamílies cangur. Una experiència de protecció a la infància” Autor: Pere Amorós, Jesús Palacios, Núria Fuentes, Esperanza León i Alicia Mesas. Editorial: Obra Social La Caixa. Col·lecció Estudis Socials. “Més de 1.200 nens i nenes i més de 1.000 famílies de 14 comunitats autònomes han participat des del 1997 en el programa “Famílies Cangur” de la Fundació “la Caixa”. L’objectiu d’aquesta iniciativa és crear alternatives d’acolliment familiar, de manera temporal, per a menors desemparats o en situació de risc social. L’estudi “Famílies Cangur, una experiència de protecció a la infància” és fruit de diversos anys d’avaluació del programa i ha estat realitzat per un equip de professionals de les universitats de Barcelona i Sevilla dirigit pels professors Pere Amorós i Jesús Palacios”. Més info: http://obrasocial.lacaixa.es/estudiossociales/vol13_ca.html
    • guia_acolliment_familiarGuia sobre l’acolliment familiar“. Editorial: Generalitat de Catalunya Autor: ICAA (Domènech Bresca, Anna – coord.) Per fi una guia complerta que abarca diferents aspectes psicològics i socials a l’entron de l’acolliment familiar. Entre d’altres, explica les diferents possibilitats d’acolliment que existeixen a Catalunya i dóna pautes als mestres per afrontar la situació d’un menor en mesura d’acolliment familiar. Descarregable aquí.
    • buenostratosLos buenos tratos en la infancia” Autor: Jorge Barudy, Maryorie Dantagnan. Editorial:gedisa. Parla d’educar des del bon tracte i de la seva incidència en forjar-se la personalitat del menor. Els bons tractes a nens i nenes asseguren el bon desenvolupament i el benestar infantil i son la base de l’equilibri mental dels futurs adults, en definitiva de la societat. El bons tractes no són altre cosa que la capacitats dels pares/mares per respondre correctament a les necessitats infantils de la cura, protecció, educació , respecte, empatía i apego. Aquests bons tractes poden trencar el cercle viciós de la violència que es perpetúa entre generacions i crear una cultura general del bon tracte a la societat. Guia innovadora per a informar, concienciar a mares, pares i educadors de la importància d’una criança responsable i respetuosa, la paciència, la comprensió i el bon tracte per part de persones en l’àmbit escolar, judicial o de l’atenció social pot reparar molts danys i retornar als nens la seva capacitat de resiliencia i confiança en el món.
    • Protecció a la infància: un estudi sobre l’acolliment” Carme López Matheu. Amb l’objectiu de conèixer el procés d’acolliment a Catalunya, la seva influència en els nens, en les famílies biològiques i en les famílies d’acolliment i també en l’Administració, s’ha realitzat una etnografia a través de la investigació de les percepcions dels diferents actors i contextos implicats: pares biològics, nens, pares d’acolliment i professionals. S’ha fet una observació participant en l’associació de pares d’acolliment durant tres anys, s’han realitzat entrevistes als implicats i s’han revisat els expedients tancats en l’any 2004 a la seu de l’Institut de l’Adopció i l’Acolliment. De l’anàlisi dels resultats s’extreu que el vincle en l’acolliment s’estableix a través del fet de “cuidar i ser cuidat” i com n’és d’important, la riquesa de la relació que s’estableix entre els actors. També s’han de destacar altres conclusions, com ara la poca veu que tenen els nens, la manca de transparència de tot el procés, la falta d’un model consensuat, la falta de recerca, avaluació i control de qualitat i la importància de l’associacionisme com a forma de control i de reivindicació, així com la seguretat que tot aquest procés està en vies de reforma i millora. Enllaç: http://www.tdx.cat/TDX-0217110-121640/
    • guiahistGuía para trabajar la historia de vida con niños y niñas: acogimiento familiar y residencial. Jiménez Morago, Jesús M. ; Martínez Cabeza, Rocío ; Mata Fernández, Estefanía; Consejería para la Igualdad y Bienestar Social. Junta de Andalucía, 2011. ““Viaje a mi historia” es un programa que la Consejería para la Igualdad y Bienestar Social pone en marcha para mejorar la calidad en la atención a la infancia del Sistema de Protección, apoyar el trabajo educativo de las familias de acogida y ofrecer a los profesionales herramientas y recursos para desarrollar el trabajo de reconstrucción de la historia de vida de niños y niñas.” (descarregable aquí)

Estem oberts a suggerències, propostes i comentaris!

This entry was posted in acolliment and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.